top of page

Mediation, alimentatie en meer...

 

Hoe zit dat met mensen die naar mediation gaan en daar niet uit komen?

“Als mensen in een mediation er niet uit komen, dan moeten ze allebei naar een eigen advocaat op een ander kantoor. Als we eenmaal als mediator zijn opgetreden, dan mag ons kantoor niet meer als advocaat voor een van beide partners optreden. Dan moet je allebei de cliënten weg sturen. Het zou ook wel raar zijn als wij dan als advocaat zouden kunnen optreden, omdat je in de mediation vertrouwelijke informatie hebt ontvangen. De afspraken die in de mediation zijn gemaakt of de toezeggingen die zijn gedaan, vervallen dan, tenzij er uitdrukkelijk is afgesproken dat deze ook blijven gelden in het geval de mediation wordt afgebroken.”

 

Hoe komt de hoogte van de alimentatie tot stand?

“Alimentatie wordt vastgesteld aan de hand van de specifieke omstandigheden van het geval. Er wordt gekeken naar de levensstandaard zoals die tijdens het het huwelijk gebruikelijk was en naar de draagkracht van de alimentatieplichtige. Er bestaan vaste tabellen om de kosten van de kinderen te berekenen. Daarnaast bestaan er een rapport alimentatienormen waarin in grote lijnen wordt aangegeven met welke inkomsten en lasten bij de vaststelling van de  alimentatie uiteindelijk rekening wordt gehouden. Wel kan het soms moeilijk zijn om tot een bedrag te komen dat voor beide partners een beetje aanvaardbaar is.”

 

Ben je bevoegd om kinderen te helpen uit een benauwde situatie?

“Ik heb natuurlijk beroepsgeheim, dus ik zal bijvoorbeeld niet bureau Jeugdzorg bellen of een andere instantie. Ik probeer wel in zo’n geval binnen dat wat ik kan het nodige advies te bieden. Ik moet wel heel voorzichtig zijn, want ik heb natuurlijk ook het contact met mijn cliënt.”

 

Is het moeilijker om te scheiden als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd?

“Nee, juridisch gezien is dat niet moeilijker. Alles wat je samen hebt, moet dan in principe verdeeld worden. Als beide partijen hebben meegewerkt aan de opbouw van dat vermogen, dan wordt dat door de mensen over het algemeen ook niet als lastig ervaren. Het komt natuurlijk ook wel voor dat een van hen vindt dat hij of zij de belangrijkste bijdrage heeft geleverd omdat dit vermogen door zijn/haar carrière is opgebouwd en dan kan het emotioneel wat lastiger zijn. 

 

Als mensen willen scheiden kan dat ook alleen bij de notaris?

“Tot een paar jaar geleden bestond de flitsscheiding nog, waarbij je het huwelijk kon laten omzetten in een geregistreerd partnerschap dat je vervolgens kon laten ontbinden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dan hoefde er geen rechtbank aan te pas komen. Dat kan nu niet meer, dus je moet altijd via een advocaat bij de rechtbank de echtscheiding aanvragen. Er ligt nu wel een voorstel van staatssecretaris Teeven waarin echtelieden die geen kinderen hebben en willen scheiden, dat via de ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen regelen. Een soort administratieve scheiding dus.
Er is ook een nieuwe variant van scheiden afkomstig uit Amerika: de overlegscheiding. Het is een soort middenweg, want je hebt dan wel je eigen advocaat, maar je spreekt van tevoren met elkaar af dat je het zeker gaat regelen. De advocaten die daarbij betrokken zijn, mogen niet gaan procederen.” 

 

 

bottom of page